URD - Brand den 4. marts 2014

04-03-2014

Den 4. marts 2014 kl. 03.20 afgik URD fra Liepaja, Letland, med fuldt lastet bildæk og 110 passagerer om bord på vej til Travemünde, Tyskland, i henhold til skibets normale sejlplan. Ca. kl. 07.40 passerede to besætningsmedlemmer tilfældigt over vogndækket og opdagede en brand på toppen af en lastbil. Broen blev alarmeret, og vogndækkets sprinkleranlæg blev hurtigt aktiveret. Ti minutter senere blev sprinklersystemet stoppet, for at besætningen kunne vurdere effekten af slukningen af branden. Da branden viste sig ikke at være fuldstændig slukket, indledte besætningen slukning ved hjælp af en brandslange. I mellemtiden var samling af passagererne indledt i skibets reception.

Ca. 30 minutter efter opdagelsen var branden slukket, og normal drift blev genoptaget. Brandvagt blev etableret på vogndækket på resten af sørejsen. URD fortsatte mod Travemünde og ankom som planlagt den 5. marts 2014 kl. 07.30.

Branden opstod i et lysarmatur på vogndækket. En kombination af alder og dårlig kapsling ledte til en fugtig og saltholdig atmosfære inde i armaturet, hvilket sandsynligvis har forårsaget forringede elektriske forbindelser, som resulterede i en lysbuedannelse. Lampeskærmen brød i brand, hvorefter den løsnede sig fra resten af armaturet og landede på presenningen af lastbilen, der stod nedenunder. Denne blev antændt af lampeskærmen.

Rapporten kan hentes i PDF format her.