LEOPARD - Piratoverfald den 12. januar 2011

12-01-2011

Den 12. januar 2011 ca. klokken 16.50 blev lastskibet LEOPARD overfaldet af somaliske pirater ca. 200 sømil sydøst for Omans kyst. Efter piraterne havde taget kontrol over skib og besætning, forsøgte de uden held at slæbe LEOPARD ind til den somaliske kyst. Besætningen blev ud på aftenen bragt over på piraternes moderskib som gidsler.

At selve skibet ikke blev kapret, men måtte efterlades i rum sø, skyldtes en fejl på fremdrivningsanlægget, som piraterne utilsigtet havde påført det under kapringsforsøget.
Den Maritime Havarikommission har undersøgt de søsikkerhedsmæssige aspekter i forhold til de foranstaltninger mod pirateri, som rederiet, operatøren og de skiftende besætninger havde iværksat i forbindelse med passagen af Adenbugten.
Rederiet, operatøren og skibets skiftende besætninger havde over en årrække iværksat en række foranstaltninger, der imødekom de senere internationale anbefalinger. Disse foranstaltninger hindrede dog ikke piraterne i at komme om bord.
Havarikommissionen har konstateret, at foranstaltninger mod pirateri kan have en uhensigtsmæssig indflydelse på klargøring og anvendelse af skibes redningsudstyr.

Rapporten kan hentes i PDF format her.